Tvillinger er et biologisk fænomen, som omhandler en situation, hvor en kvinde føder to børn på en gang. Alt efter, hvordan processen er foregået, kan tvillingerne ende med at ligne hinanden næsten på en prik, eller se lige så forskellige ud som andre søskende.

Enæggede tvillinger

Enæggede tvillinger kaldes monozygote, og er kendt for at være den slags tvillinger, der ligner hinanden så meget, at det kan være svært at kende forskel på det enkelte individ, opstår når en befrugtet ægcelle deler sig op i to individuelle fostre inden for de første 14 dage af moderens graviditet. Dette medfører, at de to fostre har identisk arvemateriale og kommer derfor til at ligne hinanden stort set på en prik. Hårfarve, øjenfarve, ansigtstræk og lignende vil blive stort set identiske, så enæggede tvillinger kan være yderst svære at skelne fra hinanden.

Det er ekstremt sjældent, at enæggede tvillinger har forskellige køn, men det kan godt ske. I stort set alle tilfælde vil dette dog betyde, at pigen vil få Turners Syndrom, som er en tilstand kendetegnet ved en lav højde og manglende kønsmodning.

I andre ekstremt sjældne tilfælde kan det også ske, at to sædceller befrugter det samme æg, hvilket fører til tvillinger med forskellige køn. Dette fænomen kaldes sesquizygotiske tvillinger.

Taler man om typer af tvillinger, skal man også tænke på forholdet i livmoderen. Når et foster dannes i moderens mave, er der 3 vigtige dele, som beskytter fosteret – moderkagen, den indre- og den ydre fosterhinde. Tveæggede tvillinger har hver sin moderkage samt hinder, hvorimod man hos enæggede tvillinger har observeret flere muligheder. De kan dele moderkage og den ydre fosterhinde, men have hver sin indre fosterhinde, hvilket er det mest almindelige tilfælde, når der tales om enæggede tvillinger. Derudover kan de også dele den indre fosterhinde i sjældnere tilfælde.

Tveæggede tvillinger

I modsætning til enæggede tvillinger, så opstår tveæggede tvillinger, betegnet som dizygote, når to ægceller befrugtes med hver sin sædcelle. Derfor vil de to fostre ikke have samme arvematerialer ligesom hos enæggede tvillinger, og vil ikke komme til at ligne hinanden mere end alle andre søskende, som ikke er født samtidig. De kan derfor også sagtens have forskellige køn uden nogen form for konsekvenser eller følgesygdomme deraf.

Der er endda set tilfælde, hvor tveæggede tvillinger ikke har samme far, og derfor teknisk set er halvsøskende.

Statistisk set er de fleste tvillinger, der fødes i Danmark, tveæggede. Det anslås, at ca. 2 ud af 3 tvillingepar er tveæggede, hvorimod 1 ud af 3 er enæggede.

 

Forskellen på en- og tveæggede tvillinger

  • Enæggede tvillinger ligner hinanden mere end tveæggede tvillinger – som oftest ikke ligner hinanden mere, end søskende ellers kan gøre.
  • Graviditeten med enæggede tvillinger kan være mere kompliceret end ved tveæggede tvillinger, hvis de deler samme moderkage og fosterhinde.
  • Tveæggede tvillinger er mere almindelige end enæggede tvillinger.
  • Tveæggede tvillinger er oftere et resultat af fertilitetsbehandling end enæggede tvillinger.