Så skete det igen.
Klokken er 18.45, og du skal nu febrilsk til at jonglere nattøj, tandbørstning og godnatlæsning i håbet om, at barnet snart vil sove. Så du bare kan få lidt alene- eller partnertid, inden du også rammer puden.
Og det er desværre langt fra altid, at putningen går som smurt. Måske oplever du tit en uro hos barnet, der gør, at det ikke kan ‘slippe dagen’ og falde i søvn i ro og mag.
Heldigvis findes der nogle tips og tricks, der forhåbentligt kan gøre puttetid bare en smule mere hyggelig og afslappende. Måske er der nogle af dem, du ikke har prøvet endnu?
1.Det hedder ikke en putterutine for ingenting
Måske føler du, at du har prøvet virkelig mange forskellige ting. Du har fulgt en rutine et par dage, og når det ikke virker, skifter du hurtigt til en anden. Eller måske er puttetid helt anderledes fra dag til dag hos jer.
Og her ligger kodeordet. En putterutine skal være det samme hver dag. Deraf ordet rutine.
En rutine lyder umiddelbart kedeligt, men rutiner og struktur virker bare rigtig godt hos børn. Du kan godt afvige en smule fra rutinen, men de overordnede rammer skal være faste. Dermed lærer barnet fx, at der skal børstes tænder, og at det ikke kan gå i seng uden at sige ‘aaahhh’. Uanset hvad de gør.
2.Afslapning ved sengetid
Når bad, tandbørstning og nattøj er overstået, er det tid til at hoppe under dynen. Men du kan gøre meget mere end ‘blot’ at læse en godnathistorie, inden du forlader værelset.
For mange børn kan det være gavnligt at skabe en afslappende atmosfære ved sengetid – fx ved hjælp af en sansebamse. En blød sansebamse er helt særlig, fordi den har en vis tyngde, dufter dejligt og kan opvarmes i mikrobølgeovnen.
Det giver barnet:
- Afslapning i kroppen
- Ro og tryghed
- Mindre motorisk uro.
Og så findes der så mange søde sansebamser på markedet, at du nemt kan finde én, dit barn vil synes om.
3.Tøm barnets hoved, og vær nærværende
Du har måske mest lyst til at snakke om dagen, lige når barnet er kommet hjem fra børnehave eller skole. Men det er ikke altid her, barnet er mest snakkelysten. Det er en velkendt udfordring for mange.
Ved sengetid er der dog mange børnehoveder, der pludseligt bobler over af historier, indtryk og udfordringer fra dagen, der er gået. Historier om, at Liam var dum, eller at Pædagog-Pernille tegnede edderkopper med dit barn i dag, skal selvfølgelig fortælles. Så giv dig selv og barnet tid og plads til at tale løs.
(Husk selvfølgelig også at have telefonen på lydløs, så barnet får din fulde opmærksomhed).
Herefter er der måske en lidt større chance for, at barnet kan få ro nok på til at sove trygt hele natten.
Held og lykke – forhåbentligt får I sammen skabt en god putterutine, der bliver starten på en dejlig nats søvn, så barnet er klar-parat til næste dag i skole eller daginstitution.